SATRIA NEO… NEO MATRIX???

Emailed to me by one of my Advisors (Kadz). He’s a gas turbine engineer at a power generation plant. Hard to imagine? Just picture the blades on the engine of a Boeing 747-400 but on a larger scale. Each blade costs more than a Satria Neo 1.6L H-LineĀ (AT) to replace. With 3 phases totalling more than 582 blades per turbine, it costs a whopping RM 11.1 mil to replace all the blades in a single turbine, enough money to buy more than 200 Satria Neo’s.

waduh waduh…smlm gi tengok keta satria neo kat kedai proton. boleh dikatakan design keta satria dah banyak improve. mmg banyak improvement.walaupun ada unsur2 yang “dipetik” dari manufacturer yang lain, sehinggakan terdetik “macam pernah ku lihat…tapi di mana ya..?”,namun kombinasi tetap ok.

stail “less is best” dan konsep simplicity memang jelas. tengok dail-dail yg memeningkan amat kurang. (psst..nampak cam dail air-cond honda).nak control player dari steering pun boleh. with climate control, anda boleh pastikan suhu tidak terlampau sejuk ataupun panas dalam kereta anda. sapa2 kaki panjang mungkin berasa kurang selesa kalau duduk kat seat belakang. soo kalau nak ranjau kamal (yg memang tinggi orangnya), anda sumer boleh beli keta nih dan ajak kamal jalan2… uhuu uhuuu…paling aku minat kereta nih… mmmmm… semi bucket seats!!! best ooooooo!!!!tapi aku rasa tranmissi gear aagak ketat!!kereta sport laaa katakan!! tak tau laa handling macam mana. proton kata dah adopt handling keta lotus dalm satria neo, tapi history handling kereta satria lama (yg auto) mmg poor (sorry tuan2 satria lama…. GTI dan yg manual ok).so, we can expect a lot of improvement dalam handling. engine campro yg digunakan boleh dibandingkan dengan gen2 sekarang.dengan body yg lebih rigan dari gen2, pastinyer performance yg lebih baik… (*secara logiknyer) safety pun mmg tip top dengan crush frontal design (crush is not a good word…)..errmmm…ataupun perkataan lain, “impact” frontal design dan juga airbags!!glove compartment dengan gaya luxurious (*bila tekan dia bukan perlahan-lahan) mmg satu benda baru dalam kereta nih. tapi saiz agak kecil, sehinggakan letak buku manual pun nampak sudah penuh!!! all in all….usaha memberangsangkan dari proton…… sapa2 berminat?

p/s: kalau aku nak beli buckets seats sahaja boleh tak??? sapa2 tau??

Advertisements
Comments
One Response to “SATRIA NEO… NEO MATRIX???”
  1. Gray says:

    Freedom is nothing else but a chance to be better, taste your freedom and be better.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: